Bistro pod szprotem to autorska kuchnia kaszubsko- śląska, która specjalizujuje się w daniach rybnych, mięsnych oraz autorskich szefa kuchni.
Firma zaistniała we wrześniu 2000 roku. Jeden z oddziałów Bistro otwarł się dwa lata wcześniej w Juracie na półwyspie helskim. Nasz szef kuchni Piotr Draczka 6 lat pracował nad morzem w Helu, w samym porcie. Inspirując się tamtejszą lokalną kuchnią postanowił otworzyć bistro na Śląsku i połączyć swoje pochodzenie z pasją gotowania w stylu kaszubskim. Tym sposobem powstało „Bistro pod szprotem „. Kuchnia charakteryzuje się bogatym wyborem ryb, nie tylko bałtyckich, ale także dań mięsnych oraz specjalności szefa które łączą oba te produkty. Najbardziej popularnym daniem są szproty smażone. To właśnie od nich wywodzi się nazwa bistro. W ofercie firmy znajdują się również imprezy okolicznościowe organizowane na miejscu oraz cateringi.
ul. Głogowa 31 Mikołów